Warme drukte Opera op de Parade

Warme drukte Opera op de Parade - ©spotdenbosch.nl

Opera op de Parade

Deze toch al weer twaalfde editie van Opera op de Parade met de uitvoering van Verdi’s Un Ballo in Maschera (Een gemaskerd bal) heeft net als de meeste vorige edities het geluk aan haar zijde met het weer. Het is warm – voor sommigen té warm –  maar de meeste mensen hebben goed voor zichzelf gezorgd door eten en vooral drinken mee te nemen. Een fijne ambiance en muziek van hoge kwaliteit onder de schaduw van de Sint-Jan basiliek kunnen daardoor weer in de boeken geschreven worden.

Un Ballo in Maschera

Warme drukte Opera op de Parade

Podiumlichten met maskers – ©spotdenbosch.nl

De uitvoering van Un Ballo in Maschera is in handen van dirigent Enrico Delamboye van philharmonie zuidnederland en regisseur Waut Koeken en tot stand gebracht in samenwerking met Opera Zuid en Theater aan de Parade.
Al vroeg in de middag kwamen de meest fervente liefhebbers opdagen op de Parade om zich te verzekeren van een goed zitplaats. Wijzer geworden in de loop der jaren hadden de meesten luchtige kleding aangetrokken en genoeg eten en drinken meegenomen. Op de Parade wordt het extra warm en velen gingen zitten in de schaduw van de kastanjebomen die op dit voormalig militair exercitieplein zijn geplant.

Warme drukte Opera op de Parade

Strandstoelen en tuinmeubilair om comfortabel te kunnen genieten

De opera zou om 20.00 uur beginnen maar het was ruim voor die tijd weer helemaal vol. Het feit dat het evenement gratis is, zorgt natuurlijk voor een aanwas die normaliter niet zo snel naar een opera zou gaan. De organisatie verdient een pluim door het zo laagdrempelig mogelijk te maken en te houden. Het belooft een spannende avond te worden, niet alleen vanwege het verhaal van de opera, maar ook omdat het een relatief onbekend werk is van de Italiaanse grootmeester. Een operakenner onder het publiek had nog nooit van deze opera gehoord. Hij was zeer benieuwd.

Het verhaal

Samenzweerders hebben het voorzien op koning Gustav III van Zweden. Ondanks waarschuwingen van zijn vriend en adviseur Anckarström, legt Gustav het dreigend gevaar naast zich neer. Net als de voorspellingen van helderziende Mme Ulrica Arvedson. Zijn gevoelens gaan uit naar Amelia, de vrouw van Anckarström. Deze liefde is wederzijds. Tijdens een ontmoeting verschijnt onverwacht Anckarström. Hij herkent zijn gesluierde vrouw niet en wendt zicht tot Gustav, die hij wil beschermen tegen de samenzweerders. Om deze om de tuin te leiden, wisselen beide heren van kleding.

Eenmaal aangekomen in de stad richten de samenzweerders zich tot de vermeende koning Amelia werpt zich tussenbeide waardoor haar identiteit onthuld wordt. De samenzweerders bespotten Anckarström, waarop hij zich bij de vijanden van de koning aansluit. Tijdens een gemaskerd bal volgt de niet meer te keren ontknoping, waarmee de voorspelling van Mme Arvedson in vervulling gaat.

Geplaatst in muziek.