November Music Bosch Requiem John Zorn

November Music Bosch Requiem John Zorn

Dansers Panama Pictures openden November Music 2017

November Music opent op vrijdag 2 november met een gloednieuw Bosch Requiem, geschreven door festivalcomponist Kate Moore. De wereldvermaarde sopraan Barbara Hannigan komt speciaal naar het festival voor de John Zorn Dag op maandag 5 november. Op donderdagavond 8 november ontvangt Tenor Peter Gijsbertsen de Nederlandse Muziekprijs na afloop van zijn concert in Theater aan de Parade tijdens November Music.

November Music opent met Bosch Requiem

November Music opent op vrijdag 2 november met een gloednieuw Bosch Requiem, geschreven door festivalcomponist Kate Moore. Aan het programma is een wandeling door de stad toegevoegd langs spirituele plekken in ’s-Hertogenbosch. John Zorn komt terug naar het festival met een zevental concerten op één dag met de crème-de-la-crème van de New-Yorkse scene. Zangeres Barbara Hannigan presenteert die dag een nieuwe compositie van John Zorn.

Donderdag 8 november is de uitreiking van de Nederlandse Muziekprijs 2018 aan tenor Peter Gijsbertsen na afloop van zijn concert in November Music. Het is de eerste keer dat de prijsuitreiking van de Nederlandse Muziekprijs tijdens November Music plaatsvindt. Met zo’n 90 concerten geeft November Music weer een dwarsdoorsnede van de nieuwste muziek van dit moment. Ensemble-in-residence is Silbersee.

November Music Bosch Requiem John Zorn

Barbara Hannigan tijdens John Zorn Dag – foto ©Marco Borggreve

Extra première door Barbara Hannigan tijdens John Zorn Dag
De wereldvermaarde sopraan Barbara Hannigan komt speciaal naar het festival voor de John Zorn marathon op maandag 5 november. Deze Canadese alleskunner won met haar album Crazy Girl Crazy dit jaar een Grammy. Naast de sterren van de hemel zingen, timmert Hannigan aan de weg als bevlogen dirigent. Barbara Hannigan en John Zorn kennen elkaar sinds 2015 en nu heeft Zorn een liedcyclus geschreven die Barbara Hannigan gaat zingen tijdens November Music.

In Jumalatteret wordt de godenwereld bezongen zoals die is vastgelegd in het Finse nationale epos, de Kalevala. Een collectie mystieke teksten die mondeling zijn doorgegeven en in 1835 zijn opgetekend. Tijdens November Music klinkt exclusief de Nederlandse première van deze gloednieuwe liedcyclus. Zie voor alle zeven concerten op de John Zorn dag de website.

Kate Moore componeert nieuw Bosch Requiem: voorafgaand bezoek Sacred Places

November Music opent op vrijdag 2 november met een gloednieuwe dodenmis op de dag van Allerzielen en zet daarmee de inmiddels achtjarige traditie van het Bosch Requiem voort. FestivalcomponistKate Moore schrijft in opdracht van het festival Lux Aeterna; VIVID, een werk vol spirituele verbeeldingskracht dat ze componeerde voor de combinatie van oude muziekspecialisten Cappella Pratensis, vrouwengroep Wishful Singing, TEMKO en haar eigen Herz Ensemble.

Kate Moore won in 2017 de prestigieuze Matthijs Vermeulenprijs met haar compositie The Dam, te horen op de afsluitende dag van het festival door het Engelse ensemble Icebreaker. De post-minimalistische composities van Moore zijn glashelder en opzwepend en geïnspireerd door de muziek van onder meer Steve Reich en Arvo Pärt. Haar werk is verder te horen in concerten van Amsterdam Sinfonietta, Bauwien van der Meer, Vivian Choi en Tom Sanderman.

De avond begint bij het Bosch Requiem met een tocht langs enkele ‘Sacred Places’ rondom de Theater aan de Parade waar het publiek wordt verrast op muzikale en theatrale interventies. Madeleine Matzer en Jur van der Lecq van Matzer Theaterproducties zorgen evenals vorig jaar voor de enscenering van het Bosch Requiem 2018. De vormgeving is in handen van Saskia van der Linden.

November Music Bosch Requiem John Zorn

Peter Gijsbertsen

Tenor Peter Gijsbertsen ontvangt Nederlandse Muziekprijs op 8 november
Op donderdagavond 8 november ontvangt Tenor Peter Gijsbertsen de Nederlandse Muziekprijs na afloop van zijn concert in Theater aan de Parade tijdens November Music. Minister Ingrid van Engelshoven reikt de prijs uit. Peter Gijsbertsen zingt de wereldpremière van Zeven levensliederen en een aanslag, die Bart Visman in zijn opdracht schreef.
Het is de eerste keer dat de Nederlandse Muziekprijs tijdens November Music wordt uitgereikt. De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste onderscheiding die door het Fonds Podiumkunsten namens de minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap aan jonge getalenteerde musici word toegekend.

Wat is November Music?
De 26eeditie van November Music, het belangrijkste internationale festival voor actuele muziek in Nederland, vindt traditiegetrouw plaats in ’s-Hertogenbosch. Met zo’n 90 concerten gaat November Music tien dagen lang dwars door genres heen met muziek van nu door de makers van nu. Het festival geeft compositieopdrachten aan zowel Nederlandse als buitenlandse componisten en initieert samenwerkingen tussen Nederlandse en buitenlandse musici. In 2016 kwamen er 11.500 bezoekers, in 2017 ruim 12.000.

Geplaatst in muziek.