Interview Muziekcafé het Warm Onthaal

Interview Muziekcafé het Warm Onthaal - ©spotdenbosch.nl

Arie de Wilde (l) en Leo Nijhof (r) van Muziekcafé het Warm Onthaal

Muziekcafé het Warm Onthaal is in juni 2017 gestart. Het aanbod van het etablissement richt zich op een breed muzikaal spectrum waar allerlei stromingen aan bod komen. Op de donderdagavond is ruimte geschapen voor akoestische optredens. Het bieden van een podium voor beginnende bands op de vrijdagavond is de volgende stap.

Ik sprak met Leo Nijhof, initiatiefnemer van het muziekcafé. Aan de gesprekstafel zaten verder Hans de Goede en Arie de Wilde. De Goede is geluidsman en zorgt daarnaast voor de livestream video opnames op Facebook. De Wilde fotografeert de optredens en neemt ook gedeeltelijk het geluid voor zijn rekening.

Hoe is de samenwerking tussen jullie drie ontstaan? Kenden jullie elkaar al?
Hans: Leo en ik kenden elkaar. Toen hij het café overnam, is de samenwerking begonnen. Ik werkte als geluidsman bij Muziekcafé Lohengrin en heb ik me als vrijwilliger bij hem aangemeld.

Jij werkte ook als vrijwilliger bij Lohengrin?
Arie: Nee, nee. Hans en ik kennen elkaar van de Lohengrin. Eigenlijk heb ik Hans ontmoet bij de laatste Nightmare Before Christmas in hotel Terminus. Van het een kwam het ander en we raakten aan de babbel. Daarna ontmoetten we elkaar in Lohengrin.

En wat doe jij hier bij het Warm Onthaal?
Arie: Nou, ik hoorde dat er een nieuw muziekcafé was gekomen en ik ging kijken. En daar zag ik Hans staan. Ik fotografeer graag en ging daarmee hier aan de slag. ik vond deze kroeg een fijne sfeer hebben. En zo is het eigenlijk een beetje gegroeid.
Ik ben ook tweede geluidsman. Als je goed met elkaar communiceert en elkaars taken kan overnemen, verhoogt dat de sfeer. Daarom ben ik hiet blijven hangen.

Interview Muziekcafé het Warm Onthaal - ©spotdenbosch.nl

Interview Muziekcafé het Warm Onthaal – ©spotdenbosch.nl

En Leo, doe jij de programmering?
Leo: De gewone bands wel. Hans doet sinds kort de akoestische optredens. Daarnaast hebben we een derde programmeur. Dat is Alex van Etten. Hij is ook geluidsman. Ik wil zo veel verschillende muziekstromingen, niet één ding. Een zo breed mogelijk publiek bereiken.

Hans: Daar sta ik helemaal achter. Dat probeer ik ook op te zetten met het akoestisch podium. Dat is de eerste aanzet. En nu willen we ook beginnende bands binnenhalen. De akoestische optredens zijn tot dusverre gepland op de donderdag. De beginnende bands willen we op de vrijdag.

Met akoestisch moet ik dan denken aan singer songwriters?
Hans: Onder andere. Maar ook duo’s en trio’s. Het is breder dan singer songwriter.

Hoe bereik je die beginnende bands?
Hans: Ja, hoe bereik je die? Daar zijn we nog steeds op zoek naar. In eerste instantie op Facebook, via posters, via andere kanalen. Het zal toch een soort vorm van mond-op-mond reclame moeten worden. Wij zijn nu in het stadium van het zoeken.

Leo: Ja, maar als dat eenmaal gaat lopen.

Hans: Ja, precies. Als je eenmaal bekend bent als podium dan draait zich dat om. Dan gaan mensen zich aanmelden.

Leo: Op de zondag hebben we dat al. Dat is tot en met december al helemaal vol.

Hans: Het is wat Leo al zei: diversiteit. Kijken wat er meer is, kijken aan welke stijlen wij een podium kunnen bieden. Eén van de dingen waar ik aan zit te denken, zijn ‘zolderkamermuzikanten’.

Zolderkamermuzikanten?
Hans: Dat zijn mensen die nooit de kans krijgen om op te treden. Omdat ze bijvoorbeeld niet in een band spelen, maar toch heel graag naar buiten willen treden. Toch heel graag willen laten horen waar ze mee bezig zijn. Het is kleinschalig en dit café leent zich daar uitstekend voor. Spelen in een intieme sfeer.

Leo: Voorop staat dat zij niet bang hoeven te zijn. Ze komen niet voor heel veel mensen te staan maar eerder in een huiskamer omgeving waar toch 70 mensen binnen kunnen staan. Dat is ideaal voor een opstart. En dan durven ze wel. Ze moeten de kans krijgen.

Divers, breed, intiem en laagdrempelig. Dat is het draagvlak van het Warm Onthaal. Het is de bedoeling dat je het zo open mogelijk houdt, waardoor mensen geen drempevrees krijgen. Ik wilde altijd al een muziekcafé beginnen. Ik vind het fijn om met muziek bezig te zijn, in combinatie met horeca.

Geplaatst in muziek.