Laden Evenementen

« Alle Evenementen

De Wilde Jaren van Jan Sluijters

17-11-2018 - 07-04-2019

€12,00

De tentoonstelling Jan Sluijters. De wilde jaren, die van 17 november 2018 t/m 7 april 2019 te zien is in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch, is de eerste expositie die de focus legt op het vroege werk van Jan Sluijters (1881-1957). Het laat zien hoe hij zich onder invloed van de nationale én internationale moderne kunst ontwikkelde tot een toonaangevend modernist. Typerend voor Sluijters in deze periode is dat hij verschillende moderne kunststromingen verkende. In deze wilde, experimentele fase, staat de kracht van kleur in zijn schilderijen centraal.

Expositie zoomt in op ‘wilde jaren’ van Jan Sluijters

“Ja ja, burgers en buitenlui, hooggeboorde en deftig gepandjesjaste heeren kunstenaars, hier is het, het Leven, het levende werk, het tintelende, spetterende!” – criticus Conrad Kickert over het werk van Jan Sluijters in 1907.

Avant-garde in Parijs
Sluijters verbleef in 1906 een paar maanden in Parijs, destijds de hoofdstad van de moderne kunst. De expositie toont hoe Sluijters daar in aanraking kwam met het fauvisme. Doordat hij die moderne en wilde invloeden in zijn schilderijen opnam, verloor hij zijn Prix de Rome studiebeurs. In Nederland verwerkte hij zijn Parijse ervaringen en gaf daarmee een impuls aan de ontwikkeling van de moderne kunst in Nederland. Samen met Piet Mondriaan en Leo Gestel vormde hij de voorhoede van het zinderende luminisme. Na een nieuw bezoek aan Parijs in 1911 volgde een productieve periode waarin hij experimenteerde met het kubisme. Vanaf 1914 zou Sluijters de avant-garde en het experiment gaandeweg achter zich laten.

Kleurrijk werk
Het Noordbrabants Museum toont naast het werk van Sluijters ook enkele kunstwerken van inspiratiebronnen en gelijkgestemden als Kees van Dongen, Georges Braque en Leo Gestel. Daarmee plaatst het zijn vroege werk in de context van de nationale en internationale moderne kunst. Van Sluijters zelf is een groot aantal kleurrijke schilderijen en tekeningen te zien. Behalve zijn werk wordt ook Sluijters’ leven belicht: wie was deze man die aan het begin van de 20e eeuw de Nederlandse kunstwereld op zijn kop zette?

Zelden te zien

Naast bruiklenen van diverse musea, komt een groot aantal werken van Sluijters uit particulier bezit; enkele daarvan zijn zelden voor het publiek te zien geweest. In de tentoonstelling zijn ongeveer 75 werken te zien in drie zalen.

Kernkunstenaar
Jan Sluijters is geboren en getogen in Den Bosch en zette daar zijn eerste stappen in de richting van het kunstenaarschap. Het Noordbrabants Museum heeft een van de grootste collecties werken van Sluijters. In de recent vernieuwde presentatie van de moderne kunstcollectie heeft deze verzameling werken een prominente plaats gekregen, in de paleiszalen van het museum. Samen met Jheronimus Bosch en Vincent van Gogh is Jan Sluijters een van de drie kernkunstenaars van Het Noordbrabants Museum.

Brabant is de bakermat van Jan Sluijters, Jheronimus Bosch en Vincent van Gogh. In het tentoonstellingsprogramma staan Bosch, Van Gogh en Sluijters met regelmaat centraal.

Gegevens

Begin:
17 november
Einde:
07-04-2019
Kosten:
€12,00
Evenement Tags:
, , , , , , ,

Organisator

Noordbrabants Museum
Telefoon:
073 – 6 877 877
E-mail:
info@hnbm.nl
Website:
//www.hetnoordbrabantsmuseum.nl/

Locatie

Noordbrabants Museum
Verwersstraat 41
's-Hertogenbosch,Noord-Brabant5200 BANederland
+ Google Maps
Telefoon:
073 – 6 877 877
Website:
//www.hetnoordbrabantsmuseum.nl/