Bij Mourad Majaiti komt alles aan bod

Bij Mourad Majaiti komt alles aan bod - ©spotdenbosch.nl

Mourad Majaiti

Bij Mourad Majaiti komt alles aan bod. Hij richt zich bij zijn muziekkeuze op het radio-vriendelijke. Mensen willen herkenning, een leuke avond krijgen.

Op 27 september houd je in pubcafé Thornbridge de popquiz De Zinvolle Editie. Kun je een tipje van de sluier oplichten?
Ja. Het is een ode aan Jeroen Bosch. Jeroen Bosch is zó tekenend voor Den Bosch. Hij betekent iets waar je als stad trots op moet zijn. Dat wilde ik terug laten komen in één van mijn quizzen. Ik was dat eigenlijk vorig jaar van plan, in het Jeroen Boschjaar, maar het was zo’n uitzoekwerk dat het er niet van kwam.
Na mijn 50ste quiz in mei wilde ik een project gaan doen waar ik normaal niet toe kom. En dit was er een van, een ode aan Bosch, een kunstwerk als quiz. Ik heb er de tijd voor genomen en die heb ik dus samengesteld.

Is de quiz misschien gebaseerd op zijn beroemde schilderij De Tuin der Lusten?
Ja, zoiets. Ik heb een schilderij van Jeroen Bosch uitgewerkt, maar dan niet de Tuin der Lusten. Ik heb Bosch wel gebruikt als basis van de thema’s die in de quiz zitten. Thema’s die hij heeft geschilderd.

Wil je misschien meer toelichten?
Nee, nee. Dat zou ‘n zonde zijn.

Wat is jouw muzikale achtergrond?
Ik heb eigenlijk geen muzikale achtergrond. Toen ik in 1991 naar Nederland kwam, keek ik naar MTV en raakte in de ban van alles wat muzikaal was. Pop en videoclips.

Maar waarom de keuze voor popquizzen en niet bijvoorbeeld een eigen bandje beginnen?
Nou ja, inderdaad. Nee, wat ik merkte was dat ik steeds meer wilde weten over de artiesten, de achtergronden, alles. Ik ging meedoen aan quizzen. Bijvoorbeeld aan De Enige Echte Bossche Popquiz samengesteld door Maarten van Hooft en anderen.

Ik dacht dat ik veel wist van muziek, maar zoals zij dat vroegen. Ik was al blij dat ik 40 à 60 procent kon invullen. Daar maakte ik een opmerking over aan Maarten of het niet allemaal wat eenvoudiger kon. Hij antwoordde: “Doe het dan zelf.” Dat was in 2009 en die woorden heb ik ter harte genomen. Ik ging zelf quizzen samenstellen.

Mourad Majaiti - ©spotdenbosch.nl

Vroeger probeerde ik vooral mijn eigen muziek op te dringen

Hoe stel jij een popquiz samen? Heb jij een format?
Ik heb intussen meer dan vijftig quizzen samengesteld sinds 2009. In het begin was ik er nog niet eens achter hoe moeilijk het wel niet is. Als ik nu terugkijk naar de eerste tien, twintig quizzen dan zijn die niet om over naar huis te schrijven. Ik had niet echt onderwerpen, ik probeerde vooral mijn eigen muziek op te dringen, kwam ik later achter.

Vervolgens probeerde ik dat te veranderen door een formule, een format, te maken. Een ronde kan bij mij bestaan uit elf fragmenten. Uit die elf heb ik er sowieso zes die iedereen moet kennen. Daarna zijn er drie liedjes waar mensen naar moeten graven. Liedjes die je wel eens gehoord hebt maar nog net niet kan plaatsen. En dan zijn er twee nummers die echt moeilijk zijn, maar wel het verschil maken voor de punten, voor de teams die meedoen om te winnen.

Verder komen de decennia van de popgeschiedenis procentueel aan bod. De jaren ’50 en ’60 voor tien procent, de jaren ’70 voor vijftien procent en zo bouw ik dat per decennium op. De laatste drie decennia zijn voor zestig procent vertegenwoordigd.

Richt jij je op leeftijd?
De quizzen moeten voor iedereen leuk zijn. Dus of ze nou jong zijn of oud. Ze moeten er allemaal wel iets in kunnen herkennen. Dat vind ik het mooiste van popquizzen. Dan zie je mensen echt glunderen en blij opkijken, zo van: ‘Dat is een nummer die ik ken’. Ik richt me bij mijn muziekkeuze op het radio-vriendelijke.
Mensen willen herkenning. Ik wil geen half ingevulde blaadjes terugkrijgen. Als je regelmatig naar muziek en radio luistert dan zou je bij een quiz genoeg antwoorden kunnen geven.

Zijn er muziekgenres, waar jij niks mee hebt die je niet in een popquiz verwerkt?
Nou, dat was het geval met boy- en girlbands, maar daar ben ik van teruggekomen. Ik merkte dat die liedjes wel degelijk bij de mensen bleven hangen. Ik richt me nu specifiek op een genre. Begin dit jaar heb ik in de Willem Twee de Popquiz Alternative gemaakt, gericht op alternatieve muziek. Dat werd door de deelnemers erg gewaardeerd. De muziekgenres die ik tot nu toe heb onderbelicht in mijn popquizen, die ga ik nu eigen quizzen geven. Bijvoorbeeld metal. Die komt in oktober in de Willem Twee.

Bij die genre quizzen, houd jij dan jouw format aan?
Ja, ja. Die houd ik aan. Ik heb daar een spectrum voor gemaakt. Ik wil alles aan bod laten komen, vanaf 1950. Jaren vijftig, 1 procent. Dat zijn 1 à 5 fragmenten en zo loopt dat op.

Hoe ziet jouw publiek er uit? Ik bedoel, komen mensen speciaal voor hip hop of metal?
Nee, nee. Bijvoorbeeld bij de komende quiz, De Zinvolle Editie, daar is het jongste team gemiddeld 19 jaar en het oudste team is boven de 50. Ik heb eindelijk – en daar ben ik best trots op – het niveau bereikt dat mensen komen voor een goede avond. Mensen – omdat zij mij ook kennen – weten ondertussen wat ze kunnen verwachten: het wordt leuk.

Geplaatst in muziek.